#

Wandelen in Doorwerth

 
 

 
 
 
#

Wandelroute : Wandelroute Kapelleboom








#Wandelroute in het kort
Het dorp Doorwerth ligt op de rand van het Veluwe Massief midden in de bossen. Het dorp kenmerkt zich door vooruitstrevende architectuur, waarin groen en bos steeds met bebouwing gecombineerd zijn. De bomen en het bos zijn zelfs tot in de kern van het dorp aanwezig. Hierdoor is het prettig wonen in Doorwerth.
De watertoren van Doorwerth is onlangs opgeknapt en zo als monument behouden gebleven.
Sportpark De Waaijenberg herbergt 3 verschillende sportverenigingen.
Vanaf de vier beuken kun je wel vijf kanten op wandelen.
De Boersberg kenmerkt zich door weilanden met paarden, akkerlanden en prachtige uitzichten. Vanaf de uitzichttoren van Staatsbosbeheer kijk je tot ver in de Betuwe.
De Boersberg kenmerkt zich door weilanden, akkerlanden en prachtige uitzichten.
Wandelroute: Wandelroute Kapelleboom
Latitude: 51.9795114278549 Longitude: 5.79526285773702

Slideshow

#Overzichtskaartje
SVG Image

#Samenvatting
Beginpunt: Winkelcentrum Doorwerth
Eindpunt: Winkelcentrum Doorwerth
Lengte: 6,1 (km)
Aantal bezienswaardigheden: 29
 

Parkeren:

Openbaar vervoer:

Horeca:

Links:




Winkelcentrum Doorwerth

#Winkelcentrum Doorwerth
Het winkelcentrum van Doorwerth is naar verhouding van het aantal inwoners groot. Het Jaap Plug plein is bedoeld als een overdekt dorpscentrum. De winkels zijn gelegen rondom dit overdekte dorpsplein en daarom van binnen uit toegankelijk. Dit principe werd in de jaren zeventig vaker toegepast. Jaap Plug (overleden 2008) was een zeer actieve, creatieve ondernemer en heeft veel voor de winkeliersvereniging betekend.




Route:

  • Loop door het winkelcentrum richting de bakker. (Als het winkelcentrum gesloten is, loop er dan aan de zijde van Jumbo omheen tot de kruising met de Van der Molenallee).
  • Verlaat het winkelcentrum bij de uitgang van Broodjes Brasserie Twaalf Uurtje.


Kunstwerk Marius van Beek

#Kunstwerk Marius van Beek
In de gemeente Renkum zijn verschillende werken van Marius van Beek (1921 - 2003) te vinden. Dit is één van de weinige abstracte werken.
De honingraat is een typische vorm van de jaren '70. De tijd van de bouw van het winkelcentrum: de vorm zie je terug in de stoeptegels.
Andere voorbeelden van deze veelzijdige kunstenaar die in Oosterbeek zijn atelier had zijn: het bronzen verzetsmonument voor het raadhuis in Oosterbeek en de 'Vredesengel' in het park Bato's wijk. Terugkerende thema's in zijn werk zijn het verzet en de drang naar rechtvaardigheid.
Een overzicht van zijn werk en een biografie is te vinden op zijn website.




Route:

  • Steek de weg over bij het zebrapad (Van der Molenallee).
  • Neem de eerste weg links (Patrijzenlaan) en loop door tot de haakse bocht.
  • Neem het voet/fietspad rechts af tussen de nieuwbouw door.


Tussen de Lanen

#Tussen de Lanen
Het is 1997 en de oude flats uit de jaren '60 voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Er moet wat gebeuren, maar wat? Het sloopbesluit viel pas in 2002. Daarna volgde een intensieve periode waarin bleek dat een sociaal plan belangrijk is voor de zittende bewoners. Met velen is hard gewerkt aan het project "Tussen de Lanen", zoals woningbouw vereniging Vivare, de bewoners, de architect en actiegroep "De Dwarse Lanen".
Voor het inrichtingsplan werd een prijsvraag uitgeschreven.
Rustig wonen in een ruim opgezet park was het belangrijkste uitgangspunt voor Mecanoo architecten uit Delft, de winnaar van deze prijsvraag. Hun invulling was behoud van zoveel mogelijk bomen, een grote openbare ruimte in een autovrij gebied. Het resultaat mag er zijn, er staat een prachtige woonwijk.




Route:

  • Loop in zuidelijke richting door het project, via een van de vele voetpaden tot aan de W.A. Scholtenlaan.


Afkoppelen hemelwater

#Afkoppelen hemelwater
Het Veluws drinkwater staat van oudsher bekend om zijn uitstekende kwaliteit. Het wordt opgepompt uit diepere lagen van de stuwwal. Onze water behoefte is zo groot dat het goede water dreigt op te raken.
Vandaar dat de gemeente Renkum begonnen is om relatief schoon regenwater niet meer direct via de riolering af te voeren. In plaats daarvan vloeit het via een soort grintputten (wadi's) in de bodem. Ook in 'Tussen de Lanen' is dit principe toegepast.
Op de daken groeien Sedum (Muurpeper en Huislook) en andere rotsplanten. De plantenmat houdt het regenwater dat op de daken valt, langer vast. Voor de bewoners uit de hoogbouw zijn de groene daken een leuk gezicht.




Route:

  • Ga rechts af (W.A. Scholtenlaan).
  • Volg de weg tot aan het kruispunt met de Spechtlaan.
  • Sla links af (Spechtlaan).
  • Sla bij de tweede weg rechts af (Waaijenberg no. 10-16).


Watertoren Doorwerth

#Watertoren Doorwerth
De watertoren van Doorwerth is in 1937-1938 gebouwd. Het is een ontwerp van architect Th. K.J. Koch in de stijl van de Amsterdamse school.
Het is nu een monument, dat door de nieuwe eigenaar is hersteld en uitgebreid om er te wonen.
De watertoren staat op een hoog punt van Doorwerth en heeft zelf een hoogte van 19 meter. Het waterreservoir is 60 kubieke meter. Deze diende jarenlang om de waterdruk in de leidingen in Oosterbeek en Renkum op peil te houden.
In de tuin bij de watertoren staat nu een laag machinegebouw om de noodzakelijke druk in de waterleidingen van Vitens te leveren. Het machinegebouw is een pompstation met hieronder een enorm waterbassin. Deze is rond 1960 aangelegd ter vervanging van de watertoren.




Route:

  • Loop tot het einde van het woonerf.
  • Ga het klinkerpaadje het bos in en loop door tot de T-splitsing met een bospad naar links.


Midgetgolf Duno

#Midgetgolf Duno
Op het sportpark Duno vinden verschillende sportclubs uit Doorwerth hun thuishonk. Je kunt hier tennissen, voetballen en nog veel meer.
Is deze in het bos verscholen midgetgolfbaan het best bewaarde geheim van Doorwerth? Deze mooie baan is een van de weinige officiële wedstrijdbanen in Nederland en regelmatig het toneel van landelijke kampioenschappen. Voor een beter zicht op de baan loop dan een stukje het bospad op.
Heb je zelf zin om eens een balletje te slaan, dan ben je van harte welkom. Kijk voor de openingstijden op de website van MGV Duno.




Route:

  • Neem het bospaadje dat haaks op het klinkerpad het bos ingaat.
  • Loop door tot bij de voetbalvelden.


Voetbalvereniging Duno

#Voetbalvereniging Duno
Voetbalsterren van diverse beroemde clubs vinden op sportpark "De Waaijenberg" de favoriete thuisbasis voor een trainingskamp. Van Jong Oranje tot Vitesse en van AEK Athene tot Willem II allemaal oefenen ze regelmatig, soms tegen VV Duno, die wekelijks op dit sportveld traint. Wilt je er meer van weten, of zelf voetballen? Kijk dan op de website VV Duno.




Route:

  • Volg het bospad tot op de parkeerplaats voor de huizen.


Dries z'n Weitje

#Dries z'n Weitje
Dit grasveld is genoemd naar groenteman Andries Petersen. Hij was eigenaar van het paard, Nelly, die op dit weitje graasde. Dries ventte groenten en fruit met paard en wagen in Doorwerth en Heveadorp. Kinderen uit die tijd, nu 65, herinneren zich nog levendig de dagelijkse tocht naar de weide. Vanaf de winkel aan de Kerklaan 36, gezeten op een platte wagen ging het over zandige bospaden tot de 'grazige weiden', bij de Kapelleboom. Na een dag hard werken mocht het paard Nelly er welverdiend grazen en overnachten.
De Acacia's geven aan waar vroeger de Middenweg lag: de weg, die Kasteel Doorwerth met de Utrechtseweg verbond. De huizen waren er toen nog niet.




Route:

  • Loop voor de huizen langs tot op de zes sprong van fietspaden en wegen bij de "Kapelleboom".


De Kapelleboom

#De Kapelleboom
In de hoek bij het fietspad staat een oude linde "De Kapelleboom" kenmerkend met vele twijgen (waterloten) onderaan de stam. (Ook de straatnaam van de hoogbouw ernaast.)
In de Middeleeuwen kreeg de Heer van Doorwerth ook invloed in kerkelijke zaken. Omstreeks 1425 bouwde hij hier een 'kapel', zo bleek uit opgravingen in 1922/23. De plaats van deze kapel lag voor die tijd zeer centraal tussen de gehuchten in de omgeving. Doorwerth, Heelsum, Heteren en Wolfheze. Deze oude lindeboom, die destijds de kapel beschaduwde heeft daarom de naam "Kapelleboom". Of deze boom inderdaad zo oud is, is niet duidelijk. Ook nu groeit er binnenin een nieuwe boom.
Net achter het informatiebord liggen enkele grafheuvels uit de bronstijd op de rand van de stuwwal.




Route:

  • Laat de Holleweg links liggen en volg het fietspad.
  • Ga rechtdoor het fietspad op waar de klinkerweg naar rechts gaat.
  • Volg de kronkels in het fietspad tussen de oude beuken door.
  • Ga rechtdoor als er op een T-splitsing een fietspad naar links af buigt.
  • Steek de W.A.Scholtenlaan over.
  • Loop door tot de openplek met vier beuken links.


Vier beuken

#Vier beuken
Nu staan er nog vier beuken, vroeger waren het er vijf. Weet iemand of dit ook een rondeel is geweest? Het picknick bankje van de foto is verdwenen in de winter van 2010.




Route:

  • Neem het linker bospad achter de vier beuken.
  • Loop door tot de Kabeljauwallee.


Parkeerplaats Kabeljauwallee

#Parkeerplaats Kabeljauwallee
Langs de Kabeljauwallee tegenover Hotel Golden Tulip Doorwerth is er openbare parkeergelegenheid.




Route:

  • Loop langs de Kabeljauwallee richting de T-splitsing in de verte.
  • Sla rechts af over de asfaltweg (W.A. Scholtenlaan)
  • Sla links af een bospad in bij een weiland.
  • Volg dit bospad langs de weilanden tot op een hoek een pad vanuit het bos komt.


Landerijen Boersberg

#Landerijen Boersberg
Uitzicht over de agrarische landerijen van de Boersberg. Hier is goed te zien en te ervaren hoe prachtig glooiend het open landschap rondom Doorwerth is. Ervaar eens in je lijf hoe het voelt zo door natuur omgeven te zijn.




Route:

  • Loop verder langs de rand van de akkers en weilanden.
  • Sla links af bij het fietspad.
  • Sla het tweede bospad rechts af (voorbij het dalletje).
  • Volg de borden "Uitkijktoren Boersberg"


Uitzichtpunt Boersberg

#Uitzichtpunt Boersberg
Uitzicht vanaf de Boersberg over Kasteel Doorwerth en de Betuwe. In het voorjaar is vanaf deze plek goed te zien hoe de Betuwe in bloei staat. Op mooie herfstdagen kan men genieten van de prachtige kleuren in het bos. Met helder weer is zelfs de hoge rand van het Reichswald bij Kleef en de kerk van Hoog Elten te zien.
De toren is 8,5 meter hoog en heeft een betonnen voet van 18 ton.




Route:

  • Loop vanaf het uitzichtpunt het bospad in richting weiland.
  • Loop rechtdoor langs de rand van het weiland.
  • Blijf het weiland volgen tot vlak voor het pad aan twee kanten door de weilanden loopt.
  • Ga hier rechts af de lindelaan in.


Lindelaan Boersberg

#Lindelaan Boersberg
Lindelaan met ondergroei. Mogelijk was deze laan een toegangsweg naar een oude hoeve of woonhuis.
Kijk eens goed naar de ondergroei. De kleine plantjes zien er anders uit dan die in het ernaast gelegen eikenbos. In het voorjaar zie je Witte Klaverzuring (met klaverblaadjes), Salomonszegel en veel bosanemonen. Voel eens in de laag met afgevallen bladeren en takjes: de strooisellaag. Deze is hier veel dunner, dan in het eikenbos ernaast. De bladeren van de linde verteren snel. Het zorgt voor een bodem rijk aan voedingsstoffen. Een aantal voorjaarsbloeiers houdt daar van.




Route:

  • Houdt aan het einde van de lindelaan links aan.
  • Sla op de T-splitsing rechts af.
  • Loop door tot aan de Holle Weg.


Holleweg bovenaan

#Holleweg bovenaan
De Holleweg is een stroomdal uit de voorlaatste ijstijd, zo'n 200.000 jaar geleden Het smeltwater heeft het dal uitgesleten. Ook het jaren lang gebruik heeft vast een handje meegeholpen.
Het schilderij hiernaast is geschilderd door Barend Ferwerda (1880-1958) en is te vinden in museum Veluwezoom in kasteel Doorwerth.




Route:

  • Volg het verharde fietspad omhoog.


De Kapelleboom

#De Kapelleboom
In de hoek bij het fietspad staat een oude linde "De Kapelleboom" kenmerkend met vele twijgen (waterloten) onderaan de stam. (Ook de straatnaam van de hoogbouw ernaast.)
In de Middeleeuwen kreeg de Heer van Doorwerth ook invloed in kerkelijke zaken. Omstreeks 1425 bouwde hij hier een 'kapel', zo bleek uit opgravingen in 1922/23. De plaats van deze kapel lag voor die tijd zeer centraal tussen de gehuchten in de omgeving. Doorwerth, Heelsum, Heteren en Wolfheze. Deze oude lindeboom, die destijds de kapel beschaduwde heeft daarom de naam "Kapelleboom". Of deze boom inderdaad zo oud is, is niet duidelijk. Ook nu groeit er binnenin een nieuwe boom.
Net achter het informatiebord liggen enkele grafheuvels uit de bronstijd op de rand van de stuwwal.




Route:

  • Kies het fietspad links van de "Kapelleboom".
  • Loop door op het fietspad en ga rechts af het eerste bospad in (goed kijken).
  • Houdt links aan. Volg de het pad langs de rand van de helling.
  • Houdt in het sparrenbos ook links aan.
  • Het pad slingert langs een steile afgrond.


Bossen Rolandseck

#Bossen Rolandseck
De bossen van de Rolandseck liggen op de rand van de stuwwal uit de ijstijd. Zoals je kunt zien doet de variatie in hoogte bijna buitenlands aan. De dalen zijn in de loop van de tijd door regenwater stromen uitgesleten.

De naam Rolandseck houdt verband met het kasteel, vanwege een beroemde Ridder Roland. Eck betekent hoek en dat zie je ook, terwijl je het pad volgt. Halverwege het kronkelende pad sta je inderdaad op een vooruitstekende punt. Vroeger waren de bomen lager en was dit een uitzichtpunt over de Betuwe, een zichtas.




Route:

  • Volg het slingerende pad tot de kruising met een pad dat de heuvel omhoog komt.
  • Sla hier links af en loop door tot op het fietspad.
  • Op het fietspad rechts af.
  • Loop door tot op de kruising met een klinkerweg (Italiaanseweg).


Poortgebouw Landgoed Duno

#Poortgebouw Landgoed Duno
Deze villa is een van de poortgebouwen van het voormalige landgoed Duno. Deze ligt aan de Italiaanseweg, de doorgaande route van Kasteel Doorwerth naar de Utrechtseweg en verder. Vroeger stond er aan de andere kant van het toegangshek eenzelfde gebouw. Dat is in de oorlog verwoest en daarna nooit herbouwd. Twee andere toegangsgebouwen tot dit landgoed zijn te vinden aan de Oude Oosterbeekseweg.




Route:

  • Loop vanaf het poortgebouw over de klinkerweg (Italiaanseweg) in noordoostelijke richting (Dit is met het huis aan je rechterhand en de lantarenpaal links).
  • Tot aan de kruising (Oude Oosterbeekseweg).


Voormalig klooster

#Voormalig klooster
In dit statige huis met een prachtige tuin woonden tot aan het eind van de vorige eeuw een aantal zusters. Of het een klooster was, is ons niet bekend. Nu is het huis in particulier bezit.




Route:

  • Loop de W.A. Scholtenlaan omhoog.
  • Sla de 1e weg rechts af (Johanniterweg).


Palm Beach

#Palm Beach
De bewoners van de vernieuwde Johanniterweg wilden graag een groot speeltoestel, maar binnen het gemeentebudget was dit niet mogelijk. De bewoners hebben toen zelf geld bijeen verzameld. De initiatief nemende dames kostte het wel enige moeite om met toestemming van de gemeente, een toestel te mogen bestellen naar eigen smaak. Maar zie: Het is gelukt. Deze bijzondere speelplek wordt veel gebruikt, ook door kinderen uit andere buurten.
In 2009 won dit initiatief de publieksprijs van 2008.




Route:

  • Steek het plein over.
  • Vervolg na het plein de Johanniterweg (rechtdoor).


Wederopbouw woningen

#Wederopbouw woningen
Na de oorlog zijn deze woningen gebouwd. De achtertuinen zijn in vergelijking tot de voortuinen diep, zodat je groente en aardappelen in eigen tuin kon verbouwen. Destijds was dit het voorbeeld van welzijnsbeleid door de overheid gestimuleerd.
Bij het gedeelte van Palm Beach is dit principe bij de herbouw omgedraaid. Hierdoor is een ruim park ontstaan, bijna als een besloten binnenplaats voor de bewoners van de omringende huizenblokken.




Route:

  • Loop door tot de kruising met de Bentincklaan.


Basisschool T@lent

#Basisschool T@lent
T@lent is worden wie je bent, dat was het motto van deze school. T@lent is inmiddels als school gesloten. De school is in 1932 opgericht als de Rehoboth school. In 2007 werd bij het 75 jarig bestaan is die naam omgedoopt in T@lent.

Op de kruising is een mozaïek aangebracht. Deze mozaïeken - nagemaakt van kindertekeningen - zijn overal in het dorp te vinden. De mozaïektekeningen zijn gemaakt door kinderen uit Doorwerth begeleid door Petra Hartman (kunstenares). Het is het resultaat van het Project Verkeersveiligheid van de gemeente Renkum.




Route:

  • Neem de weg (Bentincklaan) in westelijke richting.
  • Loop door tot de kerk aan je rechter hand verschijnt.


Ontmoetingskerk

#Ontmoetingskerk
De Protestantse Gemeente Doorwerth - Heveadorp wil een kerk zijn die midden in de gemeenschap staat en ruimte geeft aan pluriforme geloofsbelevingen. Een kerk waar respect getoond wordt en zorg voor elkaar is, die ook een open huis is voor mensen die zoekende zijn. Een actieve en levendige gemeente waar we omzien naar elkaar. In de drie aspecten van ons geloof, vieren, dienen en leren, willen wij hieraan gestalte geven.
Met zijn grote ramen gericht op het westen is het een markante plek in Doorwerth.




Route:

  • Volg de weg (Bentincklaan) verder tot net na de volgende weg naar links.


Seniorenwoningen

#Seniorenwoningen
Let eens op de grote verscheidenheid aan woningen voor verschillende leeftijdsklassen. De oudere seniorenwoningen zijn tussen allerlei andere types woningen geplaatst, zodat iedereen mee kan blijven doen in de wijk of dorp.




Route:

  • Volg de weg (Bentincklaan) tot de T-splitsing met de Berkenlaan, ga hier rechtsaf.
  • Loop door tot de doorgaande weg (Van der Molenallee) en steek deze over.


Boulevardflats Dillenburg

#Boulevardflats Dillenburg
Deze gestapelde flats van de Dillenburg zijn in de jaren '70 gebouwd. Vanuit deze flats, met balkons prachtig gelegen op het zuiden, heb je een goed zicht op de grote open ruimte van Doorwerth.




Route:

  • Sla links af en volg de stoep met de flat aan je rechter hand.
  • Loop door tot de kruising.


Politie en Brandweer

#Politie en Brandweer
Het Politiebureau van Doorwerth is helaas gesloten; het doet alleen dienst voor cursussen. De brandweer kazerne is nog wel in gebruik en is een paar jaar geleden uitgebreid met nieuwbouw.




Route:

  • Steek de weg (Richtersweg) over en loop naar het stenen muurtje.


Van der Molenbank

#Van der Molenbank
Van der Molenbank stond voorheen op de hoek van de Houtsniplaan. Met de aanleg van een parkeerterrein daar, werd de bank verplaatst en rest ons van de oude bank alleen nog een ansichtkaart in het Gelders Archief. In 1988 is deze bank verplaatst naar het huidige centrum van Doorwerth. Weet iemand wie Van der Molen was en waarom er een bank voor deze persoon is geplaatst in Doorwerth?




Route:

  • Neem het brede tegelpad naar rechts, voor de Chinees en loop door tot op de parkeerplaats en het tegeltableau aan je rechter hand op het gebouw.


Tegel Mozaïek

#Tegel Mozaïek
Op de landelijke dag Nederland Doet van 2012 is dit tegel mozaïek door vrijwilligers gemaakt. Ook wethouder Mevrouw Weeda kwam langs en heeft haar bijdrage geleverd. Het schild is het wapen van landgoed Duno. Het wordt door veel sportverenigingen in Doorwerth gebruikt. De gekleurde onderbalk is gelegd in de kleuren van Solidez.




Route:

  • Loop nog iets verder richting de weg over de parkeerplaats zodat je het Dienstencentrum goed kan zien.


Poort van Doorwerth

#Poort van Doorwerth
Poort van Doorwerth is het ontmoetingscentrum voor de bewoners van ons dorp. Je kunt er een maaltijd genieten, gezellig biljarten en het Dorpsplatform vergadert er maandelijks. Solidez heeft er haar kantoor en verzorgt de ontvangsten.




Route:

  • Sla links af en loop door tot de ingang van het winkelcentrum aan je linker hand.


Winkelcentrum Doorwerth

#Winkelcentrum Doorwerth
Het winkelcentrum van Doorwerth is naar verhouding van het aantal inwoners groot. Het Jaap Plug plein is bedoeld als een overdekt dorpscentrum. De winkels zijn gelegen rondom dit overdekte dorpsplein en daarom van binnen uit toegankelijk. Dit principe werd in de jaren zeventig vaker toegepast. Jaap Plug (overleden 2008) was een zeer actieve, creatieve ondernemer en heeft veel voor de winkeliersvereniging betekend.


#Detailkaart
SVG Image


#W3C
Deze pagina voldoet aan de volgende internet standarden van het W3 Consortium (W3C).

W3C valid W3C valid W3C valid



#Ga ook eens naar


    Stichting MaakJeRoute © Copyright 2016, Stichting MaakJeRoute.
Alweer een product van de Stichting MaakJeRoute.
  Je bent momenteel niet ingelogd.
Volg ons op Twitter of meld je aan voor onze nieuwsbrief.
   
 
Onze sponsoren:


 
 
 
Onze project partners:

 
 
Provincie Gelderland

Gemeente Renkum

Dorpsplatform Doorwerth

Bureau voor toerisme deVeluwe.nl